Ahrefs is een veelgebruikte tool onder SEO-specialisten, die waardevolle inzichten biedt in de prestaties van je website. In de volgende tekst leg ik uit wat Ahrefs is, wat het kost, waarvoor je het kunt gebruiken, vergelijk ik het met andere tools en geef ik advies over het gebruik ervan.

Wat is Ahrefs?

Je hebt waarschijnlijk de term ‘SEO’ duizend keer gehoord, toch? Ahrefs is als die vriend die je altijd hebt gewild op het gebied van SEO. Het is een geweldig platform dat jou helpt om te zien hoe jouw website het doet in de grote, soms verwarrende, wereld van zoekmachines. En ja, het is vooral beroemd om jou te laten zien wie er allemaal dol is op je website en er naar linkt!

Wat kost Ahrefs?

Een goede tool kan niet altijd gratis zijn, toch? Als je serieus wilt duiken in alles wat Ahrefs te bieden heeft, beginnen de prijzen meestal bij zo’n $99 per maand. Natuurlijk, voor diegenen die echt de diepte in willen duiken met hun analyses, zijn er duurdere pakketten beschikbaar. Check hun website voor de meest up-to-date prijzen.

Waar kun je Ahrefs voor gebruiken?

Met Ahrefs aan jouw zijde kun je:

 • Gluren bij de buren: zie wie er naar jou linkt!
 • Een woordenschat leren: ontdek welke zoekwoorden voor jou werken.
 • Jouw website gezond houden: spoor problemen op die jou tegenhouden in zoekmachines.
 • Een spion zijn: bekijk wat je concurrenten aan het doen zijn.
 • Schatzoeken: vind content die knalt in jouw niche.

Ahrefs VS Semrush

Hoewel Ahrefs en Semrush beide uitstekende SEO-tools zijn, hebben ze elk hun eigen sterke punten. Hieronder behandelen we de twee tools en geven wij je de voor- en nadelen.

Ahrefs

Voordelen:

 • Backlink database: Ahrefs staat bekend om het hebben van een van de meest uitgebreide backlink databases, waardoor het een uitstekende tool is voor linkbuilding en linkanalyse.
 • Gebruikersvriendelijke interface: Veel gebruikers vinden Ahrefs intuïtiever en makkelijker te navigeren.
 • Content explorer: Hiermee kun je populaire content in je niche ontdekken, wat handig is voor content ideeën en marktonderzoek.

Nadelen:

 • Prijs: Ahrefs kan voor sommigen aan de prijzige kant zijn, vooral voor beginners of kleine bedrijven. Bekijk ook eens de tool, SERanking.
 • Beperkte toolset: In vergelijking met Semrush biedt Ahrefs misschien niet dezelfde breedte van functionaliteiten buiten backlink en zoekwoordonderzoek.

Semrush

Voordelen:

 • Alles-in-één suite: Semrush biedt een uitgebreide reeks tools voor zowel SEO als PPC, contentmarketing, en marktonderzoek.
 • Keyword magic tool: Een uitstekende tool voor uitgebreid zoekwoordonderzoek en het ontdekken van nieuwe keyword kansen.
 • Site audit: Deze tool is krachtig en biedt uitgebreide inzichten in de technische SEO problemen van een website.

Nadelen:

 • Complexiteit: Door de breedte van de aangeboden tools kan Semrush in het begin overweldigend zijn voor sommige gebruikers.
 • Prijsstelling: Net als Ahrefs kan Semrush duur zijn, hoewel het vaak wordt gerechtvaardigd door het brede scala aan functies. Bekijk ook eens de tool, SEranking.

Ahrefs vs. andere systemen

Ahrefs is natuurlijk niet de enige SEO tool die je kunt gebruiken. Hieronder vind je daarom een overzicht van meerdere tools, die we vergelijken op basis van prijs, aantal zoekwoorden, aantal zoekwoordposities, maximaal aantal websites en maximaal aantal gebruikers.

  KWFinder Ubersuggest SE Ranking Ahrefs Semrush
Prijs €29,90 p/m €29 p/m of €290 lifetime €39,20 p/m €119 p/m $129 p/m
Zoekwoorden per dag 100 150 100 500 500
Aantal zoekwoordposities meten 200 125 750 500 500
Maximaal aantal websites/projecten Ongelimiteerd 1 website 10 websites 5 5
Maximaal aantal gebruikers 1 1 1 1 1
Ahrefs vs. andere systemen

Ons advies

Oké, dus waar het op neerkomt is dit: als je serieus bent over online zichtbaarheid en echt de diepte in wilt duiken met analyses, dan is Ahrefs een investering die de moeite waard is. Ja, er is een leercurve, maar onthoud dat elke goede relatie tijd kost. Speel met de tools, investeer tijd in hun tutorials en je zult al snel zien waarom zoveel mensen er dol op zijn. En onthoud altijd: de cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Gebruik wat je leert om een betere ervaring voor jouw bezoekers te creëren, niet alleen voor de zoekmachines.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.