Online vindbaar worden begint bij het gebruik van de juiste zoekwoorden. We leggen je daarom uit wat zoekwoorden zijn, hoe je weet welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken en op welke manier ze de online vindbaarheid beïnvloeden.

Wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord is een begrip dat mensen invoeren in een zoekmachine, als ze een zoekopdracht uitvoeren. Door deze woorden of zinnen in te voeren, hopen zij via de zoekmachine terecht te komen bij een website die (of bedrijf dat) antwoord kan geven op de vraag of relevante informatie geeft over het desbetreffende onderwerp. 

Hoe vind je de juiste zoekwoorden?

Een zoekwoordonderzoek helpt je bij het vinden van de juiste zoekwoorden. Je komt er middels een zoekwoordonderzoek namelijk achter hoe mensen zoeken. Je krijgt inzicht in de woorden waarop wordt gezocht, maar ook op de vraagstellingen die populair zijn, via welke zoekmachine er wordt gezocht en op welke zoekwoorden je het makkelijkst kunt scoren ten opzichte van de concurrent.

Waarom zijn zoekwoorden zo belangrijk?

Als je eenmaal inzicht hebt in het zoekgedrag van de doelgroep, kun je hier als bedrijf op anticiperen, door de juiste zoekwoorden te verwerken in jouw content of advertenties. De online vindbaarheid zal vervolgens verbeteren en het bezoekersaantal van de website stijgen.

Waar kun je zoekwoorden voor gebruiken?

Zoekwoorden kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk aan:

  • Inzicht krijgen in de woorden, woordcombinaties en vraagstellingen die door jouw doelgroep veel worden ingevoerd op zoekmachines. 
  • Bepalen welke zoekwoorden interessant zijn om te verwerken in jouw online content, met betrekking tot het volume en de concurrentie die een specifiek zoekwoord heeft.
  • Het ontdekken van interesses, voorkeuren, behoeftes en pijnpunten van de doelgroep.
  • Het ophalen van input voor jouw marketingstrategie en het aanbrengen van focus in de online content.

Impact op SEO

Dat jouw website beter gaat scoren op een specifiek zoekwoord, betekent niet dat je dit woord in iedere zin drie keer terug moet laten komen. Zoekmachines beoordelen namelijk niet alleen op relevante zoekwoorden voor de gebruiker, maar ook op leesbaarheid van de website en de compleetheid van de informatie. Het is dus belangrijk dat je niet alleen teksten met belangrijke zoekwoorden schrijft, maar ook teksten die natuurlijk overkomen. Wel kun je de zoekwoorden gebruiken ter inspiratie voor het creëren van content, om zo de SEO te boosten.

Ons advies

Zorg ervoor dat je jouw teksten zo natuurlijk mogelijk blijft schrijven en gebruik hierin de zoekwoorden, die je hebt gevonden middels zoekwoordonderzoek, hierin ter inspiratie. Zo zul je hoger scoren in zoekmachines en blijven de teksten toch aangenaam om te lezen.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.