In dit artikel leggen wij je uit wat een zoekwoordenonderzoek is, leggen we je uit wat de impact is op SEO en geven wij je een aantal praktische tips. Heb je een vraag over dit onderwerp of andere online marketing gerichte onderwerpen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.
Wat is een zoekwoordenonderzoek
Ga je aan de slag met bijvoorbeeld SEO of SEA dan is een zoekwoordenonderzoek onmisbaar. In een zoekwoordenonderzoek ga je onderzoeken hoe mensen jouw dienst of product zoeken. Dit geeft je veel inzichten die je anders vaak niet weet. Ook krijg je vaak de bevestiging dat wat je denkt bijvoorbeeld ook waar is. Een SEO-specialist kan op basis van een zoekwoordenonderzoek bijvoorbeeld een gedeelte van een SEO-strategie maken. Zo kun je op basis van die data gaan contentmappen, maar daar later meer over.
Hoe maak je een zoekwoorden onderzoek
Als je een zoekwoordenonderzoek zelf wilt doen, is het eigenlijk best simpel. Hier is hoe ik dat aanpakt:
- Bedenk eerst wat basisideeën: Begin met na te denken over de onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw website of bedrijf. Welke woorden zouden mensen kunnen gebruiken om jouw producten of diensten te vinden? Schrijf deze woorden op in een spreadsheet. Doe dit voordat je tools gaat gebruiken. Jij weet beter welke klanten je wel en welke je niet wilt hebben.
- Gebruik tools voor zoekwoordonderzoek: Er zijn veel online tools zoals Google’s Zoekwoordplanner of SERanking die je helpen om relevante zoekwoorden te vinden. Typ je basisideeën in en deze tools laten je zien hoe vaak mensen naar deze termen zoeken en hoe groot de concurrentie is. In deze tools staan ook vaak handige suggesties waar je misschien nooit aan had gedacht.
- Kijk ook naar je concurrenten: Bekijk welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Dit geeft je ideeën voor woorden die jij misschien over het hoofd ziet. Je doet dit door de URL van de website in de tool te zetten en kijk op welke zoekwoorden deze websites ranken.
- Let op long-tail zoekwoorden: Dit zijn langere, specifieke zoektermen die vaak minder concurrentie hebben. Bijvoorbeeld, in plaats van “schoenen”, probeer “rode damesschoenen maat 40”. Je moet dus niet gaan kijken naar zoekvolumes, maar naar concrete vraagstukken.
- Test en evalueer: Als je eenmaal wat zoekwoorden hebt gekozen, gebruik ze dan op je website. Kijk daarna hoe goed ze het doen. Krijg je meer bezoekers? Zo niet, dan is het tijd om je zoekwoorden aan te passen. Neem echt de tijd voor het maken van een zoekwoordenonderzoek. Normaliter ben ik ongeveer 4 uur bezig met zo’n zoekwoordenonderzoek in het begin.
Zoekwoordenonderzoek is een doorlopend proces. De markt en wat mensen zoeken verandert voortdurend, dus blijf je zoekwoorden regelmatig updaten en aanpassen.
Het belang van een zoekwoordenonderzoek?
Een zoekwoordenonderzoek is echt superbelangrijk voor je website. Hier is waarom dat zo is:
- Je snapt je bezoekers beter: Door te kijken naar welke woorden mensen intikken in Google, leer je wat jouw potentiële klanten willen en nodig hebben. Het is een beetje als detective spelen, maar dan online.
- Je website wordt een Google-topper: Gebruik de juiste zoekwoorden en voilà, jouw site klimt omhoog in de zoekresultaten. Dit betekent dat meer mensen jou kunnen vinden als ze iets opzoeken.
- De juiste mensen komen langs: Stel je voor dat je een winkel hebt. Met de goede zoekwoorden komen er mensen binnen die echt iets willen kopen, niet alleen maar even rondkijken.
- Een stapje voor op de concurrentie: Als jij weet welke zoekwoorden belangrijk zijn en jouw concurrenten niet, dan loop je voorop. Zo val je meer op en trek je makkelijker klanten.
- Je bespaart centjes: Als je precies weet welke zoekwoorden werken, kun je slimmer geld uitgeven aan reclame. Geen miskopen meer met advertenties die niemand ziet.
Van een zoekwoordenonderzoek naar content
Wat je doet na het zoekwoordenonderzoek, het zogenaamde ‘clusteren’ van onderwerpen, is een slimme strategie. Dit betekent dat je alle gevonden zoekwoorden en vragen gaat indelen in verschillende categorieën. Neem bijvoorbeeld een website over online marketing. Binnen online marketing zijn er diverse disciplines die je kunt onderverdelen, zoals:
- SEO (zoekmachineoptimalisatie)
- SEA (zoekmachinemarketing)
- Social Media
- E-mailmarketing
- Analytics
- Enzovoort
Je maakt dus eigenlijk ‘clusters’. Het hoofdcluster is ‘Online Marketing’, en daaronder vallen verschillende subclusters of categorieën, zoals SEO. Bij SEO kun je weer denken aan diverse aspecten zoals content, afbeeldingen, interne links, backlinks, enzovoorts.
Op deze wijze ga je alles aan elkaar verbinden, waardoor je een goede interne linkstructuur zal krijgen, de doelgroep blijft langer op je website, je wordt gezien als kennisbron en uiteindelijk krijg je meer bezoekers.