Het Alt-attribuut is een essentieel onderdeel van webdesign en SEO, dat een gedetailleerde beschrijving biedt voor afbeeldingen op het internet. In de volgende tekst leg ik uit wat een Alt-attribuut is, hoe je een effectieve Alt-tekst schrijft, het belang en de impact ervan, en geef ik advies over het optimaal gebruiken van Alt-attributen om je website toegankelijker en zoekmachinevriendelijker te maken.

Wat is een Alt-attribuut?

Stel je voor dat je door een digitaal fotoboek bladert, het soort dat vol zit met herinneringen en verhalen. Echter, om wat voor reden dan ook, sommige foto’s zijn gewoon blanco. Dat is verwarrend, toch? Op dit moment komt het Alt-attribuut om de hoek kijken. Alt-attribuut geeft je een gedetailleerde en levendige beschrijving van wat er op die ontbrekende foto’s had moeten staan. Zonder dit attribuut zouden veel mensen, vooral degenen met visuele beperkingen, belangrijke stukjes van jouw online verhaal missen.

Hoe schrijf je een goede Alt-attribuut?

Het schrijven van een effectieve alt-tekst is net als het vertellen van een mini-verhaal. Hier zijn wat tips om het goed te doen:

  • Vertel het verhaal van de afbeelding: Wat is het belangrijkste element van de actie op de foto?
  • Vermijd overbodige details: Begin niet met “afbeelding van” of “foto van”.
  • Wees subtiel met zoekwoorden: Als je een relevante zoekterm kunt opnemen op een manier die natuurlijk aanvoelt, maar forceer het niet.
  • Houd het kort en relevant: Denk aan het doel van de afbeelding en het bericht dat je probeert over te brengen.

Belang en impact van een Alt-attribuut

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een klein detail, maar de impact ervan is enorm:

  • Inclusiviteit: Door een alt-tekst toe te voegen, zorg je ervoor dat jouw website toegankelijk is voor iedereen, ongeacht hun vermogen. Digitale toegankelijkheid is en wordt steeds belangrijker. Voor overheden is digitale toegankelijkheid zelfs verplicht.
  • Zoekmachines: Goede alt-teksten kunnen je website helpen beter te scoren in zoekmachineresultaten, omdat ze de inhoud relevanter en rijker maken voor algoritmen.
  • Reddingsboei: Stel dat er een technisch probleem is en je afbeeldingen niet laden. De alt-tekst zorgt ervoor dat bezoekers toch een idee hebben van wat ze missen.

Ons advies

Het toevoegen van een alt-tekst is niet iets dat je ‘even snel’ doet. Het is een kans om te laten zien dat je om al je bezoekers geeft en om je SEO te verbeteren. Elk stukje content op je website, hoe klein ook, verdient aandacht en zorg. Besteed dus tijd aan het creëren van waardevolle, beschrijvende alt-teksten. En onthoud: je bouwt niet alleen een website voor zoekmachines, maar vooral voor mensen.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.