Kwaliteitsscore Google Ads: uitleg en factoren

Kwaliteitscore zoekwoorden google ads

Google Ads is een krachtig platform dat adverteerders in staat stelt om effectief te adverteren op zoekmachines en websites. Een belangrijk aspect van Google Ads is de kwaliteitsscore, die een ontzettend belangrijke rol speelt bij het bepalen van de prestaties van advertenties en de kosten per klik (CPC). In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kwaliteitsscore in Google Ads, de factoren die deze beïnvloeden en hoe je deze zelf kunt verbeteren.

Wat is de kwaliteitsscore?

Als je start met Google Ads zijn er veel termen die belangrijk zijn, zo ook kwaliteitscore. De kwaliteitsscore is een systeem dat door Google gebruikt wordt om de relevantie en kwaliteit van advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s te meten. Het is een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de hoogste score is. Een hogere kwaliteitsscore heeft verschillende voordelen, zoals een betere advertentiepositie en lagere kosten per klik (CPC). 

Je kunt de kwaliteitsscore van zoekwoorden als volgt zien:

 1. Selecteer “Zoekwoorden” in het linkermenu. Dit bevindt zich onder de campagne-instellingen.
 1. Klik op het icoon “Kolommen” rechtsboven in de tabel. Dit icoon ziet eruit als een rechthoek met een reeks verticale lijnen.
 1. In het venster “Kolommen” dat wordt geopend, zoekt u naar het gedeelte “Kwaliteitsscore”. Hier vindt u verschillende opties.
 1. Kies de gewenste kolommen om de huidige kwaliteitsscore en bijbehorende componentstatussen te zien. De beschikbare opties zijn:
 • Kwaliteitsscore
 • Erv. op landingspagina (ervaring op de bestemmingspagina)
 • Verw. CTR (verwachte klikfrequentie)
 • Advertentierelevantie
 1. Als u kwaliteitsscorestatistieken uit het verleden wilt zien, kiest u een van de volgende statistieken:
 • Kwaliteitsscore (hist.)
 • Erv. op landingspagina (hist.)
 • Advertentierelevantie (hist.)
 • Verw. CTR (hist.)
 1. Nadat u uw gewenste kolommen heeft gekozen, klikt u op “Toepassen” om de wijzigingen op te slaan.
 1. Om de dagelijkse scores te bekijken, kunt u uw tabel segmenteren op dag. Dit geeft u inzicht in de veranderingen in de kwaliteitsscores over de tijd.

Factoren die de Kwaliteitsscore beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteitsscore van je advertenties kunnen beïnvloeden. Het is essentieel om deze factoren te begrijpen en te optimaliseren om een hogere kwaliteitsscore te behalen. Enkele belangrijke factoren zijn:

 1. Relevantie van zoekwoorden: Zorg ervoor dat de zoekwoorden die je target relevant zijn voor je advertenties en bestemmingspagina’s.
 2. Advertentierelevantie: Schrijf aantrekkelijke en relevante advertenties die aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers.
 3. Gebruikerservaring op bestemmingspagina’s: Zorg voor een gebruiksvriendelijke en relevante ervaring op je bestemmingspagina’s.
 4. Doorklikpercentage (CTR): Een hogere CTR laat zien dat je advertenties relevant zijn en gebruikers aanspreken.
 5. Advertentie-extensies: Maak gebruik van advertentie-extensies om extra informatie weer te geven en je advertenties op te laten vallen.

Het belang van een goede kwaliteitsscore

Een hoge kwaliteitsscore heeft verschillende voordelen voor adverteerders. Ten eerste kan het leiden tot een betere advertentiepositie. Google beloont advertenties met een hoge kwaliteitsscore door ze hoger te plaatsen in de zoekresultaten. 

Ten tweede kunnen advertenties met een hogere kwaliteitsscore leiden tot een lagere CPC. Google hanteert een formule waarin de kwaliteitsscore wordt meegenomen om de werkelijke kosten per klik te bepalen. Adverteerders met een hogere kwaliteitsscore betalen dus minder voor dezelfde positie.

Verbeteren van de Kwaliteitsscore

Het verbeteren van de kwaliteitsscore vereist een strategische aanpak. Hier zijn enkele tips om je kwaliteitsscore te verbeteren:

 1. Selecteer relevante zoekwoorden: Doe grondig onderzoek naar zoekwoorden en kies degene die het beste aansluiten bij je advertenties en doelgroep.
 2. Optimaliseer advertenties: Schrijf aantrekkelijke en relevante advertenties met een duidelijke call-to-action. Gebruik in de advertentieteksten de verschillende zoekwoorden.
 3. Verbeter de gebruikerservaring op bestemmingspagina’s: Optimaliseer je bestemmingspagina’s voor snelheid, gebruiksgemak en relevantie. Naast dat het verstandig is voor het verbeteren van je Google ads campagnes zal het ook je organische vindbaarheid vergroten. Bekijk nu onze technische SEO checklist.
 4. Verhoog je CTR: Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, koppen en beschrijvingen om je CTR te verhogen.
 5. Maak gebruik van ad extenties: Maak gebruik van ad extenties zoals sitelinks, oproepextensies en prijsextensies om extra informatie te tonen en de zichtbaarheid van je advertenties te vergroten.

Hieronder leggen we de vijf stappen beter in detail uit, zodat je zelf je campagnes kunt optimaliseren.

Relevante keywords

Het selecteren van relevante zoekwoorden is de basis voor een goede kwaliteitsscore. Voer grondig onderzoek uit naar zoekvolumes, concurrentie en zoekintentie, om de juiste zoekwoorden te identificeren. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om inzicht te krijgen in populaire zoektermen en gerelateerde zoekwoorden. Daarnaast is het belangrijk dat je de zoekwoorden verdeelt onder verschillende advertentiegroepen. Door zo specifiek als mogelijk te zijn zal je kwaliteitsscore stijgen.

Advertentierelevantie vergroten

Advertentierelevantie is een belangrijke factor voor een hoge kwaliteitsscore. Zorg ervoor dat je advertenties nauw aansluiten bij de zoekwoorden waarop je target. Schrijf relevante advertentieteksten die de aandacht trekken van gebruikers en de zoekintentie beantwoorden.

Gebruikerservaring op bestemmingspagina’s

De gebruikerservaring op je bestemmingspagina’s speelt een cruciale rol bij het bepalen van je kwaliteitsscore. Zorg ervoor dat je bestemmingspagina’s relevant zijn voor de zoekintentie van gebruikers. Optimaliseer de laadtijd, maak de inhoud gemakkelijk te lezen en zorg voor een duidelijke call-to-action.

Click-Through Rate

Een hoge Click-Through Rate is een indicatie van de relevantie van je advertenties voor gebruikers. Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen en inhoud om je CTR te verhogen. Schrijf pakkende koppen en beschrijvingen die gebruikers aanspreken en nieuwsgierig maken.

Advertentie-extensies

Maak gebruik van advertentie-extensies om extra informatie weer te geven en de zichtbaarheid van je advertenties te vergroten. Sitelinks, oproepextensies, prijsextensies en locatie-extensies zijn enkele voorbeelden van advertentie-extensies die je kunt gebruiken om je doelgroep meer informatie te bieden en hun betrokkenheid te vergroten.

Monitoring en optimalisatie

Het monitoren en optimaliseren van je Google Ads-campagnes is essentieel om je kwaliteitsscore op peil te houden en te verbeteren. Hier zijn enkele tips voor effectieve monitoring en optimalisatie:

 1. Biedaanpassingen: Pas je biedingen aan op basis van prestaties en kwaliteitsscore. Verhoog de biedingen voor zoekwoorden met een hoge kwaliteitsscore en lagere biedingen voor zoekwoorden met een lagere kwaliteitsscore.
 2. Advertentietests: Voer regelmatig advertentietests uit om te zien welke varianten de beste resultaten opleveren. Test verschillende koppen, beschrijvingen en call-to-actions om de CTR en conversieratio te verbeteren.
 3. Optimalisatie van bestemmingspagina’s: Blijf je bestemmingspagina’s optimaliseren om de gebruikerservaring te verbeteren en de conversie te verhogen. Test verschillende lay-outs, inhoud en formulieren om te zien welke varianten de beste resultaten opleveren.

Hieronder leggen we de drie stappen beter in detail uit, zodat je zelf je campagnes kunt monitoren en optimaliseren.

Biedaanpassingen

Biedaanpassingen kunnen helpen om de prestaties van je advertenties te verbeteren. Verhoog je biedingen voor zoekwoorden met een hoge kwaliteitsscore en goede prestaties, en verlaag je biedingen voor zoekwoorden met een lagere kwaliteitsscore.

Advertentietests

Het testen van verschillende advertentievarianten is een effectieve manier om de prestaties te verbeteren. Test verschillende koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en call-to-actions om te zien welke varianten de hoogste CTR en conversie opleveren.

Optimalisatie van bestemmingspagina’s

Optimaliseer je bestemmingspagina’s voor een betere gebruikerservaring en hogere conversie. Test verschillende lay-outs, inhoud, formulieren en call-to-actions om te zien welke varianten de beste resultaten opleveren.

Bureau bijma nieuwe website

Kwaliteitsscore van Google Ads verbeteren

Een goede kwaliteitsscore in Google Ads is essentieel voor het behalen van succesvolle advertentiecampagnes. Door relevante zoekwoorden te selecteren, advertenties te optimaliseren, de gebruikerservaring op bestemmingspagina’s te verbeteren en de CTR te verhogen, kun je je kwaliteitsscore verhogen en de prestaties van je advertenties verbeteren.

Veelgestelde vragen over kwaliteitsscore

Wat is de ideale kwaliteitsscore?

De ideale kwaliteitsscore is 10, maar het is belangrijker om te streven naar een score die hoger is dan je concurrenten. Dit omdat je dan zal zien dat de kosten per klik zullen dalen en dat je betere posities zal krijgen.

Hoe vaak moet ik mijn advertenties en bestemmingspagina’s optimaliseren?

Het is raadzaam om regelmatig je advertenties en bestemmingspagina’s te optimaliseren, afhankelijk van de prestaties en wijzigingen in je markt.

Heeft de kwaliteitsscore invloed op mijn advertentie-uitgaven?

Ja, een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik en een hogere advertentiepositie, waardoor je advertentie-uitgaven kunnen worden verlaagd.

Is de kwaliteitsscore hetzelfde op desktop en mobiele apparaten?

Ja, de kwaliteitsscore geldt voor zowel desktop als mobiele apparaten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je bestemmingspagina’s geoptimaliseerd zijn voor mobiele gebruikers.

Moet ik mijn zoekwoorden regelmatig bijwerken?

Ja, het is verstandig om je zoekwoorden regelmatig bij te werken op basis van zoekgedrag, trends en prestaties om een relevante kwaliteitsscore te behouden.

Neem direct contact op
Voor de mogelijkheden

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.