Ankerteksten zijn als wegwijzers op het web, die gebruikers een duidelijk idee geven waar een link hen naartoe leidt. In de volgende tekst leg ik uit wat ankerteksten zijn, het belang van een goed gekozen ankertekst, de impact ervan op SEO en geef ik advies over hoe je effectieve ankerteksten kunt maken die zowel je bezoekers als zoekmachines ten goede komen.
Wat is een ankertekst?
Stel je voor dat je door een stad loopt en je ziet een bord met “Koffie hier!” – je weet meteen waar je je cafeïnefixatie kunt krijgen, toch? Nou, een ankertekst doet online hetzelfde. In plaats van een wirwar aan letters en cijfers (een URL), geeft een ankertekst je een nette, begrijpelijke wegwijzer over waar een link je naar toe zal leiden, zoals “Lees ons laatste blogbericht”.
Het belang van een goede ankertekst
Een goed gekozen ankertekst is net zoiets als die vriend die je altijd precies vertelt wat je moet verwachten van die nieuwe film of dat boek dat hij je heeft geleend. Het maakt je online ervaring intuïtiever, je hoeft niet te raden waar die link je naartoe brengt en het bespaart je tijd.
Impact op SEO
In de wereld van zoekmachines zijn ankerteksten een beetje zoals reputaties in het echte leven. Ze vertellen Google en andere zoekmachines wat ze kunnen verwachten als ze de link volgen. Maar net als bij reputaties, als ze te opzichtig of onnatuurlijk zijn (denk aan te veel herhaalde zoekwoorden), kunnen ze eigenlijk meer kwaad dan goed doen.
Ons advies
Oké, hier is het ding: het web draait om mensen, niet alleen om machines of zoekalgoritmes. Dus wanneer je een ankertekst maakt, denk dan aan je bezoekers. Vraag jezelf af: “Is dit duidelijk?” ” Is dit nuttig?” En duik af en toe in de technische kant en controleer of je niet te vaak dezelfde ankerteksten gebruikt. Het gaat om balans. Denk aan je bezoekers, wees behulpzaam en alles komt goed.