Hieronder leg ik je uit wat het disavowen van backlinks inhoudt, waarom het soms noodzakelijk is om dit te doen, hoe je dit proces uitvoert, wat de impact ervan is op SEO en deel ik ons advies over deze belangrijke SEO-strategie.

Wat is disavowen van backlinks?

Disavowen van backlinks is een proces waarbij je aan zoekmachines, met name Google, laat weten dat je niet wilt dat bepaalde inkomende links naar jouw website worden meegenomen bij het beoordelen van je site. Met andere woorden, het is als het vertellen aan Google: “Negeer deze links, ze vertegenwoordigen mijn website niet.” Dit is vooral handig wanneer je te maken hebt met onnatuurlijke, spammy of schadelijke links naar je website die je SEO kunnen schaden.

Waarom backlinks disavowen?

Vergelijk het met vriendenkringen. Als je omringd bent door mensen die een slechte reputatie hebben, zullen anderen misschien aannemen dat jij ook niet betrouwbaar bent. In de online wereld is het net zo. Als jouw site voornamelijk is gelinkt aan websites die als onbetrouwbaar of van lage kwaliteit worden beschouwd, kan dit een negatieve impact hebben op hoe jouw site wordt waargenomen en gerangschikt wordt door zoekmachines. Het disavowen van dergelijke schadelijke links is alsof je de banden verbreekt met deze ‘foute vrienden’ in de digitale wereld.

Hoe kun je backlinks disavowen?

Disavowen is eigenlijk als het plaatsen van een virtuele bewaker bij je website die de slechte links buiten houdt:

  • Identificeer slechte links: Gebruik SEO-tools om je backlinkprofiel te analyseren en schadelijke links te identificeren.
  • Maak een disavow bestand: Creëer een tekstbestand waarin je de links of domeinen opneemt die je wilt disavowen.
  • Dien het in bij Google: Ga naar Google’s Disavow Tool en dien je bestand in. Wees geduldig, het kan enige tijd duren voordat Google je verzoek verwerkt.

Impact op SEO

Disavowen van backlinks is als het schoonmaken van je online reputatie. Door slechte links te disavowen, verminder je het risico op penalty’s van Google en bescherm je je site tegen negatieve SEO-aanvallen. Een schone, gezonde linkstructuur draagt bij aan een betere ranking en meer vertrouwen van zowel zoekmachines als gebruikers.

Ons advies

Ga zorgvuldig om met het disavowen van backlinks. Wees zeker van je zaak voordat je links disavowt, omdat het ook positieve links kan schaden als het niet correct wordt gedaan. Maak regelmatig een analyse van je backlinkprofiel en wees proactief in het onderhouden van een gezond linkprofiel. En onthoud goed, focus op het bouwen van hoogwaardige, natuurlijke links en het creëren van waardevolle content. Zo zorg je voor een sterk fundament voor je SEO-strategie.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.