We nemen je mee in de wereld van het crawlen. Want, wat is crawlen nu eigenlijk? Hoe werken de Crawlers? En wat is het verschil met indexeren? Je leest het allemaal in deze toelichting.

Wat is crawlen?

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines of andere softwareprogramma’s systematisch websites doorzoeken en indexeren. Dit wordt gedaan door links te volgen, van de ene pagina naar andere pagina’s, waardoor de gehele site (inclusief inhoud) in kaart wordt gebracht. Het doel is om informatie te verzamelen en deze toegankelijk te maken voor zoekopdrachten.

Wat is het verschil tussen crawlen en indexeren?

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines webpagina’s ontdekken, door links te volgen en inhoud te verzamelen. Indexeren is de volgende stap, waarbij de verzamelde informatie wordt geanalyseerd, geordend en opgeslagen in een database. Hierdoor kan de inhoud snel en efficiënt doorzocht worden. Kortom, crawlen gaat over het vinden van pagina’s, terwijl indexeren draait om het interpreteren en opslaan van hun inhoud voor zoekresultaten.

Hoe werken Crawlers?

Crawlers, zoals Google’s Googlebots, navigeren het web door links te volgen van pagina naar pagina. Ze analyseren de inhoud en links op elke pagina. Robots.txt-bestanden geven richtlijnen over welke pagina’s gecrawld mogen worden. Googlebots slaan vervolgens relevante informatie op, voor indexering en zoekresultaten. Dit proces van systematisch browsen, analyseren en indexeren, stelt zoekmachines in staat om gebruikers te voorzien van de meest relevante en actuele informatie.

Crawlbudget

Crawlbudget bestaat uit toegewezen tijd en middelen die de Googlebot besteedt aan het crawlen van een website. Het wordt beïnvloed door factoren als de snelheid en efficiëntie waarmee de website kan worden gecrawld en de hoeveelheid content die gecrawld moet worden. Websites die snel en probleemloos gecrawld kunnen worden, krijgen mogelijk meer toegewezen crawltijd en -middelen, terwijl websites met ingewikkelde webstructuren of problemen mogelijk minder crawltijd ontvangen. Dit kan de indexering en de zichtbaarheid in zoekresultaten beïnvloeden.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.