In dit artikel leggen wij je uit wat breadcrumbs zijn, geven wij voorbeelden, leggen we je uit wat de impact is op SEO en geven wij je een aantal praktische tips. Heb je een vraag over dit onderwerp of andere online marketing gerichte onderwerpen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Wat zijn breadcrumbs? 

Weet je die rijtjes linkjes die je soms bovenaan een website ziet? Die heten ‘breadcrumbs’. Dit is net als het verhaal van Hans en Grietje, waar ze broodkruimels gebruikten om de weg terug te vinden. Op een website helpen deze ‘breadcrumbs’ jou om te onthouden waar je allemaal bent geweest. Ze zijn superhandig als je terug wilt naar een pagina die je eerder hebt bekeken, of als je snel terug wilt naar de beginpagina van de website. Zo raak je minder snel de weg kwijt als je op internet rondkijkt.

Voorbeeld van een breadcrumb

Hierboven staat een voorbeeld van hoe een breadcrumb eruitziet. Voor iedere website is dit verschillend aangezien jij andere pagina’s hebt dan wij. In de paragraaf “Hoe zet je deze op je website?” leg ik je meer uit hoe je deze heel eenvoudig op je website kunt plaatsen.

Impact op jouw SEO

Als jij breadcrumbs gebruikt op jouw website, is dat supergoed voor je plek in de zoekresultaten van Google (SEO). Hieronder leg ik je uit waarom dit zo is:

1. Jouw website wordt gebruiksvriendelijker: Breadcrumbs helpen jou en andere bezoekers om makkelijk te vinden wat ze zoeken. Als mensen het fijn vinden om jouw site te gebruiken, blijven ze langer en dat vindt Google top. Hoe langer iemand op jouw website zit hoe eerder Google zal denken dat jouw website aansluit bij de vraag van de doelgroep, waardoor je een betere positie krijgt in de resultaten.

2. Google snapt jouw website beter: Door die breadcrumbs begrijpt Google hoe jouw website in elkaar zit. Dit helpt om jouw site beter te ‘lezen’ en te laten zien in de zoekresultaten.

3. Handige links met goede trefwoorden: De breadcrumbs hebben vaak de namen van jouw pagina’s erin. Dit zijn goede trefwoorden die Google gebruikt om te begrijpen waar jouw pagina over gaat.

4. Mensen blijven langer op jouw site: Als iemand via Google op jouw site komt, helpt een breadcrumb om snel te zien waar ze zijn. Zo klikken ze minder snel weg en dat is weer goed voor jouw positie in Google.

5. Mooie weergave in Google: Soms laat Google jouw breadcrumbs zien in de zoekresultaten. Dit ziet er niet alleen netjes uit, maar zorgt ook dat meer mensen op jouw site klikken. Wat uiteindelijk zal zorgen voor meer omzet.

Breadcrumbs zorgen er dus voor dat de gebruiker en Google jouw website beter zullen begrijpen, waardoor jij meer mensen op je website zal krijgen, wat voor meer omzet zal zorgen.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk?

Breadcrumbs zijn belangrijk omdat de gebruiker en Google beter begrijpen waar de website over gaat. Dit zorgt ervoor dat mensen langer blijven en dat ziet Google weer als een pluspunt. Uiteindelijk zal je een betere positie krijgen en dit zorgt voor meer bezoekers. Meer bezoekers zal uiteindelijk weer leiden tot meer omzet.

Hoe zet je deze op je website?

Als jouw website met WordPress werkt, is de ‘Yoast WordPress SEO’ plugin een geweldige keuze. Deze plugin is makkelijk in gebruik en er is veel hulp online beschikbaar als je er niet uitkomt. Naast het helpen met het toevoegen van breadcrumbs, kan deze tool je ook helpen bij andere SEO-aspecten, zoals het toevoegen van een meta omschrijving. Gebruik je een ander platform dan WordPress? Geen zorgen, je kunt op Google zoeken naar specifieke informatie voor jouw software. 

Bedenk wel, breadcrumbs maken deel uit van het ontwerp van je website. Het is dus belangrijk dat je dit in overleg met je webdeveloper implementeert, je wilt namelijk niet dat het er heel raar uit komt te zien. 

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.