Hieronder leggen wij je uit wat 404-pagina zijn en wat de impact is op je SEO resultaten.

Wat is een 404-pagina?

Heb je wel eens op een link geklikt en kreeg je toen te horen dat de pagina niet gevonden kon worden? Vervelend, hè? Dat is wat we een 404-pagina noemen. Dit verschijnt wanneer de server geen match kan vinden voor de URL die je hebt ingevoerd.

Wanneer loop je hier tegen aan?

  • Misschien was er een verbroken link.
  • Je hebt per ongeluk een verkeerd adres ingetikt.
  • Of de pagina die je zocht is verhuisd of verwijderd zonder doorverwijzing.

Wat betekent dit voor je website?

Nou, als bezoekers regelmatig op deze ‘dode’ pagina’s stuiten, raken ze gefrustreerd en klikken ze zo weer weg. Niet best voor de ervaring van je bezoeker. En als zoekmachines deze pagina’s tegenkomen, heeft dat invloed op hoe je site gerangschikt wordt.

Wat kun je eraan doen?

  1. Wees creatief! Maak je 404-pagina leuk en behulpzaam. Laat bezoekers weten dat de pagina die ze zoeken er niet is, maar geef ze opties om verder te gaan, zoals links naar populaire artikelen of een zoekbalk.
  2. Gebruik de juiste doorverwijzingen: Als een pagina is verplaatst, zorg dan dat bezoekers automatisch naar de nieuwe locatie gaan. Dit helpt ook de zoekmachines.
  3. Houd je links in de gaten: Met regelmatige checks voorkom je dat bezoekers op dode links klikken.

Ons advies?

Maak van een 404 een kans! Gebruik het als een mogelijkheid om je bezoekers te verrassen en te helpen. En onthoud: een beetje humor kan nooit kwaad als iemand op een doodlopende weg is beland. Door zorgvuldig om te gaan met 404-pagina’s en ze op de juiste manier te beheren, kun je de ervaring van je gebruikers verbeteren en de impact op je zoekmachineresultaten minimaliseren.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.