Hieronder leggen wij je uit wat advertorials zijn en wat de impact is op je SEO resultaten.

Wat is een advertorial?

Een advertorial is een combinatie van een advertentie en een redactioneel artikel. In essentie is het een gesponsord artikel, dat op een informatieve en vaak subtielere manier een product, dienst of idee promoot dan traditionele reclame. Hoewel het eruitziet  en leest als een gewoon artikel, heeft het een commerciële boodschap. Vaak staat er ‘gesponsord’ of ‘advertorial’ bij om transparantie naar de lezer te garanderen.

Wat is een goede advertorial?

Een effectieve advertorial slaat de brug tussen reclame en redactionele inhoud op een organische manier. Hier zijn enkele kenmerken van een goede advertorial:

 • Informatief: Het biedt waardevolle informatie aan de lezer, in plaats van alleen maar een product of dienst te promoten.
 • Geloofwaardig: Het moet eerlijk en transparant zijn. Lezers moeten kunnen vertrouwen op de inhoud, zelfs als deze gesponsord is.
 • Consistent: De toon en stijl moeten passen bij de rest van de content op het platform waar het wordt gepubliceerd.
 • Gericht: Een duidelijke call-to-action of boodschap, zonder te opdringerig te zijn.

Waarom zijn advertorials belangrijk?

Advertorials bieden bedrijven de kans om hun boodschap over te brengen op een minder opdringerige manier dan traditionele advertenties. Ze stellen merken in staat om verhalen te vertellen, expertise te presenteren en relaties met consumenten op te bouwen. Voor uitgevers en media bieden advertorials een bron van inkomsten zonder de gebruikerservaring te schaden.

Impact op SEO

Advertorials kunnen invloed hebben op SEO in verschillende opzichten:

 • Backlinks: Als een advertorial op een externe site wordt gepubliceerd en naar jouw site linkt, kan dit waardevolle backlinks opleveren, wat gunstig kan zijn voor de SEO van je website.
 • Verkeer: Een boeiende advertorial kan verkeer naar je site leiden, wat positief kan bijdragen aan je site’s autoriteit en rankings.
 • Relevantie: Als de advertorial relevant en nuttig is voor lezers, kan dit de tijd op de site verhogen en het bouncepercentage verlagen, wat indirecte SEO-voordelen kan hebben.

Ons advies

Bij het opzetten van een advertorial campagne:

 • Authenticiteit voorop: Probeer authentiek en transparant te zijn. Lezers waarderen eerlijkheid en zijn eerder geneigd te vertrouwen op en reageren op inhoud die oprecht aanvoelt.
 • Kwaliteit boven kwantiteit: Zorg voor hoogwaardige, goed onderzochte inhoud. Een goed geschreven advertorial kan veel effectiever zijn dan meerdere oppervlakkige stukken.
 • Volg SEO-richtlijnen: Zorg ervoor dat je de beste praktijken van SEO volgt, vooral met betrekking tot links in je advertorials.
 • Meten & optimaliseren: Net als bij elke marketinginspanning, meet de prestaties van je advertorials en pas je strategie dienovereenkomstig aan.

Het op de juiste manier benutten van advertorials kan je merk een stem geven in een overvolle markt, terwijl het tegelijkertijd waarde biedt aan je doelgroep. Als je de balans goed krijgt, kan het een krachtige tool zijn in je marketingarsenaal.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.