Een SEO-strategie bestaat uit on-page, off-page en technische SEO. Gastbloggen helpt om de off-page SEO van een website te verbeteren. Het is een eerlijke manier om backlinks te verzamelen. Daarnaast kan het ook extra bezoekers vanuit de desbetreffende website opleveren.

Wat is gastbloggen?

Gastbloggen betekent dat je een artikel schrijft voor een andere website. In ruil daarvoor mag je één of enkele links naar jouw site erin verwerken. Als je dit op de juiste manier doet, vergroot het je online zichtbaarheid. Hierbij is het wel belangrijk om voor een relevante website binnen jouw branche te schrijven. Anders zijn de links niet veel waard. Lees ook de blog: Wat is linkbuilding?.

Waarom is gastbloggen belangrijk?

Dit zijn drie redenen waarom gastbloggen belangrijk is.

SEO

Goede gastblogs met links verbeteren de off-page SEO van je website. Dit vergroot de kans om hoog te scoren in Google. Het gevolg is dat meer organische bezoekers je site vinden. 

Referral verkeer

Relevante links in gastblogs zorgen ook voor referral verkeer vanuit de desbetreffende website. Hierbij is het wel cruciaal dat de bestemmingspagina waarde toevoegt. 

Netwerk

Verder is gastbloggen ook een manier van netwerken. Je bouwt relaties op met andere websites binnen jouw niche. Dit kan op de lange termijn tot nieuwe samenwerkingen leiden.

Hoe vind je geschikte websites om te gastbloggen?

Geschikte websites om te gastbloggen vind je op verschillende manieren, waaronder:

  • Google zoeken: zoek op Google naar websites die hoog scoren op zoekopdrachten die voor jou relevant zijn. Een backlink van een relevante website die goed presteert, is waardevol.
  • Je eigen netwerk: kijk ook binnen je eigen netwerk of mensen willen samenwerken. Er zijn genoeg website eigenaren die graag nieuwe content ontvangen.
  • Platforms: er zijn ook platforms waar gastbloggers en websites met elkaar in contact komen. Een Nederlands voorbeeld is Sitedeals.

Hoe schrijf je een goede gastblog?

Een goede gastblog heeft dezelfde kenmerken als een goede reguliere blog. Het beantwoord de zoekvraag op gestructureerde wijze. Daarnaast is het rijk aan afbeeldingen, video’s en/of tabellen. Hiermee voegt het waarde toe aan het web. Verder is het belangrijk dat de links op een natuurlijke manier worden verwerkt en een relevante bestemmingspagina hebben.

Inhoudsopgave

Download gratis GA4 whitepaper

In deze whitepaper zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je GA4 kunt instellen, gebruiken en analyseren.

Je download is geslaagd. Check je mail voor de whitepaper.